2650 metrov radosti a vzrušenia na Ostrej Lúke

Zvolenčan Martin Matuška má za sebou vydarený víkend na záver úspešnej sezóny v ktorej znova posúval svoje výsledkové hranice. 


Podpoľanie v centrálnej časti Banskobystrického kraja má dlhoročnú motoristickú tradíciu a preteky na Ostrej Lúke sú zakaždým veľkou udalosťou pre všetkých fanúšikov opojených benzínovou vášňou. Zvolenčan Martin Matuška je už roky neodmysliteľnou súčasťou tohto vrcholu motoristickej sezóny na Podpoľaní a užíva si nielen 2650 metrov vzrušenia a radosti na miestnej trati, ale aj záujem domácich fanúšikov, ktorých sa tu v priebehu víkendu zbehne na stovky. 

„Nesmierne si to vždy užívam. Je to moja domáca a najobľúbenejšia trať. Celý víkend k nám do tímu chodí množstvo fanúšikov pre podpis, fotku, či len preto, aby nás povzbudili a povedali, že nám fandia. Je to úžasné a som za to životu vďační. Na druhej strane je to však nesmierne vyčerpávajúce, lebo to uberá energiu tak prepotrebnú na sústredenie sa na jazdu na trati. Napriek tomu všetkému vďaka bohu za to,“ úprimne sa vyznáva obľúbený pretekár, ktorí si fanúšikov získava svojou otvorenosťou a bezprostrednosťou.


Ostrá Lúka sa v sezóne 2023 slovenského kopcového šampionátu stala finálovým podnikom, kde dostali pretekári poslednú príležitosť vylepšiť si svoje umiestnenie v absolútnom poradí. 

„Na Jankovom vŕšku som v nedeľu neštartoval pre absolútne nevhodné mokré podmienky, ktoré formulám nesedeli. Stratil som tak dôležité body a môj tohtoročný cieľ,  skončiť v absolútnom poradí v TOP5-ke, sa mi vzdialil. Domáce preteky boli preto poslednou možnosťou dobehnúť stratu a zabojovať o svoj najlepší výsledok v doterajšej kariére,“ vysvetľuje Maťo Matuška, pre ktorého bola sezóny 2023 už jubilejnou desiatou v kokpite jednomiestnej formuly.


 „Vlani som vyjazdil 74 bodov a v absolútnom poradí skončil na siedmom mieste. Rovnaké miesto som získal aj predvlani, no mal som iba 56 bodov. Rok predtým to však bolo len desať bodov. Tohtoročných 103 bodov, ak som to dobre spočítal, je tak doteraz mojim najlepším výsledkom a posunulo ma to na krásne piate miesto v absolútnom poradí,“ raduje sa Zvolenčan jazdiaci druhý rok na formule Tomis 99-04, klasifikovanej v Kategórii 2 Skupiny D/E2 triedy do 2000 cc. 


„Po vlaňajšom zoznamovaní sa s novou technikou sme si s Tomisom už na seba zvykli a začína to byť vidieť aj na výsledkoch. Takmer na všetkých tratiach tejto sezóny som vylepšil svoj osobný rekord a konečne sa mi darí zvyšovať výkonnosť aj v druhej súťažnej jazde dňa, čo nebýval vždy pravidlom,“ priznáva otvorene statočný chlap z Podpoľania. 


„Aj počas tohto víkendu sa mi podarilo druhou súťažnou jazdou najprv v sobotu, a následne aj v nedeľu, postupne vylepšovať svoj miestny „osobák“. V silnej konkurencii som síce tesne zaostal za pódiom v absolútnom poradí, no podarilo sa mi za sebou udržať Jara (Dubócziho), s ktorým som zvádzal celý rok nádherné súboje, a udržal si tak konečnú pozíciu v šampionáte.“ 


Pretekár tímu Matuška Motoršport si po obidva súťažné dni odvážal druhé miesto v triede v MSR a v konečnom súčte by to malo stačiť na konečné prvé miesto v Triede D/E2-2000. 


„Myslím si, že pokojne môžem hovoriť o vydarenom víkende na záver úspešnej sezóny. „Ostroluckí“ znova pripravili nádherný športový víkend pre pretekárov aj divákov a treba ich za to pochváliť. Mám radosť, že som mohol byť jeho súčasťou a prispiesť svojou troškou,“ dáva bodku za vydareným záverom sezóny Maťo Matuška. „Zásluhu na tom však majú aj všetci moji úžasní podporovatelia, partneri, fanúšikovia, ktorým sa chcem za ich podiel na mojom úspechu veľmi pekne poďakovať. Radosť mám aj z môjho tímového parťáka Denisa Bakoša, ktorý si prvýkrát vyskúšal celý súťažný víkend ako predjazdec a so svojim Seatom Leon bude možno v novej sezóne novým tímovým kolegom aj naostro. Bavilo ma pomáhať mu pri jeho prvých krokoch.“ 


Ľuboš Kašický

Partneri tímu